Opće definicije multimedije-zadatak 2 [ŠUMAN]

1. Odgovor na prvo pitanje.

JPG

JPG kratica stoji za “Joint Photographic Experts Group” i kreiran je davne 1986. Ovaj format zauzima jako malo mjesta, odnosno male je veličine. Većina slika na društvenim mrežama  je u .jpg formatu jer mala veličina datoteke ne opterećuje severe na kojima se sprema. JPG podržava milijune boja i idealan je format slike za fotografije koje izrađujete vašim mobitelom. Odlično rade na web stranicama i društvenim mrežama upravo zbog male veličine datoteke zbog čega je upload i download puno brži.

Nažalost odabirom ovog formata fotografija će izgubiti kvalitetu i detalje. Kada govorimo o jpg formatu, govorimo o osnovnom formatu slika za korištenje na društvenim mrežama i internetu.

PNG

PNG ili ti ga Portable Network Graphic je izumljen nešto kasnije nego JPG i GIF. Star je samo 24 godine i izašao je na scenu 1995. godine. Ukoliko vam veličina datoteke nije primarna stvar i radite sa kompleksnijim slikama PNG je često najbolji izbor. Postoje dva formata PNG slika, PNG-8 i PNG-24. PNG-8 je sličan GIFu, u smislu da podržava samo 256 boja. PNG-24 kao i JPG podržava do 16 milijuna boja. PNG se najčešće koristi kod statičke slike, kao recimo i JPG, ali podržava i animaciju. Bitno je spomenuti da oba podržavaju svojstvo transparentnosti. To znači da sliku možete spremiti bez pozadine, odnosno sa transparentnom pozadinom. PNG je lossles, i ne gubi podatke prilikom kompresije i idealan je za spremanje deteljne grafike.

BMP

BMP je vrsta datoteke za pohranjivanje rasterskih slika. Samo raster Vektorska grafika nije za ovaj format. Posebnost ovog formata je u tome što ne koristi nikakav mehanizam kompresije. Teoretski, trebao bi pružiti najvišu kvalitetu slike. Ali problem je u tome što će veličina takve slike biti jednostavno ogromna. Zato je ovaj rasterski format slike izgubio svoju popularnost. Početak BMP-a pada s Olympusa nakon pojave PNG-a. Ovaj format nije dopuštao samo očuvanje slike visoke kvalitete u maloj veličini, već je bilo moguće raditi s slojevima, što je vrlo važno u suvremenom svijetu.

 
  1. Vektorski format slike. Kratak opis i navesti neke formate.
         Pamte se samo kordinate točaka, a programpamti linije između njih.
         Kod povećanja dimenzija nema gubitka kvalitete.
         Zauzimaju manje memorije od rasterskih.
         Primjeri vektorskih AI,EPS,CRD,DRV,SVG

3.Što znači pojam digitalizacija slike?

Digitalizacija je proces pretvaranja analognog signala u digitalni oblik. Moguće je digitalizirati sve vrste gradiva, od teksta, preko audio i video zapisa, sve do trodimenzionalnih objekata

 Digitalizacija slike.

Pixel= picture element = slikovni element

f(x,y)

x i y poprimaju samo cjelobrojne vrijednosti

4. zadatak

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)